Vino Vinat Erdevik

"Zivot je suvise kratak da bi smo pili losa vina"

Specijalni Vinski Servis

Dekantacija - odvajanje bistrog dela vina od taloga(depota)

 

Pri posluživanju izuzetno starih, arhivnih vina neophodno je izvršiti dekantaciju vina, jer u toku dugog odležavanja vina u bocama moguć je nastanak taloga(depota) od obojenih materija, tanina, kristala vinske kiseline i slično. Zbog toga je neophodno odvojiti bistro vino od taloga. Dekantiranje tj. odvajanje bistrog vina od taloga je delikatna operacija u kojoj se vino veoma polako uliva u posudu za dekantiranje vodeći računa da talog ostane na dnu boce. Da bi se talog mogao vizualno promatrati u vinu, obično se dekantiranje vrši pomoću sveće koja se postavlja u neposrednoj blizini grla boce tako da somelier može gledati bistrinu vina i sve dok ide bistro vino dekantiranje se nastavlja. U trenutku pojave taloga dekantiranje se prekida. U toku dekantiranja vrši se provetravanje (aeracija) vina, tako da dolazi do odstranjivanja težih mirisa koji su se stvorili u toku dužeg odležavanja vina u bocama. Crno vino ima poseban čar „oživi“ kad se provetri i odvoji od taloga.
 
 

  Neki enolozi, posebno iz francuske pokrajine Burgundije protive se tom postupku, jer kiseonik u kontaktu sa crnim vinom izaziva najobičniju oksidaciju uništavajući njegovu aromu i raznovrstan voćni okus. U svakom slučaju ne izvoditi dekantiranje previše unaprijed da se jednostavno provetravanje ne pretvori u nepoželjnu oksidaciju. Najbolje je dekantiranje izvesti 1–2 sata pre posluživanja zavisnosti od starosti vina.

 

Šta je to dekanter ili karafa?

Karafa je staklena posuda koja služi na dekantaciju starijih crnih vina. Oblici karafa se dosta razlikuju ali evo jedne klasične karafe koja ima zapreminu 1.5 litra.

 

 

 

Sabrage (čítaj sabráž) - veoma elegantnan i zanimljiv način otvaranja penušavih vina.

Istorija sabrage potiče iz Francuske i vremena napoleonovih ratova. Spominje se da su francuske vojskovođe pri slavlju otvarali flaše na ovaj način jer na standardan način nije bilo vremena a osim toga je to bilo i interesantnije za dame koje su se nalazile i njihovom drauštvu.

 

Sabrage se izvodi većinom sabljom, ali mogu se koristiti i neki drugi predmeti sa ostrim ivicama kao na primer tanjirić za kafu, kuhinjski nož, tanki mobilni telefon ili smrznuta banana. Kod ove umetnosti fantaziji stvarno nema kraja. 
 
 
Kako izvesti sabrage? 

 

Osnova je flaša kvalitetnog penušavog vina(šampanjca) rashlađena na 3-4 stepena Celzijusa. Pre nego što izvedemo sabrage treba skinuti kapicu i agrafu koja drži plutu, uzeti flašu sa donji deo i postaviti je pod 45 stepeni. Dalje je potrebno naći var na flaši(mesto gde je flaša sastavljana)i odsecanje vrha flaše izvesti na sledeći način, sablja bi trebala da se kliže po grlu flaše do samog vrha koji će odleteti po dodiru sa sabljom.

  Pritisak koji je u flaši garantuje da se u flašu neće dobiti sitni delovi stakla. Preporučuje se biti jako pažljiv i bolje, ako neko stvarno hoće da proba ovaj stil otvaranja flaše, je to prvi put vidi kako to radi neko vičan napr. somelier a tek onda to probati. 

Recent Videos

729 views - 0 comments